lauantai 21. joulukuuta 2013

Porotortut

Työpaikan kahvitaukokeskustelussa kävi ilmi, etteivät läheskään kaikki tykkää luumutäytteisistä joulutortuista. Tähtitorttujen rakastajalle tämä oli pienoinen yllätys. Keskustelu jatkui kotona ja kun vielä mieskin kertoi selviävänsä hyvin ilman luumusosetta, Pirkan (nro 12/2013) porotorttujen ohje lähti kokeiluun.

Ohjeen rukiinen rahkavoitaikina leipoutui hyvin ja aion käyttää sitä myös jatkossa. Täytettä muutin hieman. Porosuikaleiden lisäksi laitoin pesto-basilika tuorejuustoa ja juustona käytin pelkkää mustaleima emmentalia. Ihan halpoja nämä tortut eivät ole, sillä poron kylmäsavupaisti on melko tyyristä. Poron tilalle sopii varmasti myös halvemmat vaihtoehdot, vaikkapa kinkun jämät.




























Porotortut
rukiinen rahkavoitaikina:
250 g voita
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2½ dl ruisjauhoja
2½ vehnäjauhoja
1 tl leivonjauhetta
ripaus suolaa

Sekoita rahka huoneenlämpöiseen voihin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi mutta vältä turhaa vaivaamista. Pane taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikina leipoutuu sitä paremmin, mitä kauemmin se saa olla viileässä. Minulla taikina lepäsi jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Taita levy kolmin kerroin ja kauli uudelleen vielä kaksi kertaa aina kolmin kerroin taitellen. Poista ylimääräiset jauhot taitosten välistä. Kääri taikina kelmuun ja pane jälleen lepäämään viileään noin puoleksi tunniksi.

porotäyte:
100 g poron kylmäsavupaistia tai muuta lihaa
noin 180 g esim. yrtit- tuorejuustoa
noin 2 dl juustoraastetta
voiteluun kananmuna

Hienonna poro ja sekoita tuorejuuston ja juustoraasteen kanssa. Mausta halutessasi pippurilla.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä levyksi. Leikkaa taikinasta neliöitä (esim. 9x9cm). Tee neliöiden kulmiin viillot kohti keskustaa. Laita keskelle kökkö täytettä ja taita joka toinen sakara keskelle. Nipistä taitoskohta kiinni. Voitele tortut munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Sitä mä vaan mietin, kun oon supernopeeta tarjottavaa vailla, että kannattasko tuota samaa täytettä kokeilla kaupan voitaikinaan? Arvaan kyllä, että rukiinen maku jalostaa tuota poroa, mutta jos on laiska ja ajanpuutteesta kärsivä...

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä kaupan voitaikinaa. Täytettähän voi aina maustaa enemmän ja käyttää juuri niitä omia mielimausteitaan. Ja juustoksi sopisi varmasti esim. Aura. On olemassa myös valmis ruistaikina, mutta en tiedä taipuuko se tortun muotoon.

    VastaaPoista
  3. Tein sitten tuohon kaupan ruistaikinaan lopulta ja muotoilin niistä kahvikuppi muottina pyöreitä minimini-kokoisia karjalanpiirakoita. Hyvin sopi niinkin maut yhteen. Kiitokset vinkistä!

    VastaaPoista
  4. Oi, mikä makupari!
    Kokeilisin heti, jos hiirenkolon marketista saisi ruistaikinaa.....sitten puuttuisi vielä porokin U!

    VastaaPoista