lauantai 28. syyskuuta 2013

Ruis-puolukkakääretorttu


Päähäni ei mahdu tällä hetkellä muuta kuin puolukkaa. No, ehkä vähän agilityä, kun hallilla on tullut käytyä tällä viikolla kolme kertaa. Agilityn jälkeen hyvänä kakkosena tulee siis puolukka. Puolukkaleivonnaiset ovat vallanneet mieleni ja huomaan leipovani niitä kerta toisensa perään. Olen jatkanut puolukan ja rukiin yhdistämistä, tällä kertaa lisäsin ruisjauhoja kääretorttupohjaan. Ruispohjaisen kääretortun rullaaminen on ehkä hieman hankalampaa (pohja on jäykempi) mutta maku on hyvä. Suosittelen tekemään kääretortun valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä jääkaappisäilytyksessä maut tasaantuvat ja torttu ehtii kostua mukavasti. Jos teet täytteen kinuskin itse, leipominen kannattaa aloittaa sen tekemisestä. Kinuskin pitää jäähtyä kylmäksi, ennen kuin se vaahtoutuu.


Kaneli sopii hyvin yhteen puolukan ja kinuskin kanssa.

Ruis-puolukkakääretorttu
täytteen kinuski:
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria

Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Anna seoksen kiehahtaa, mutta älä keitä enempää. Jäähdytä kylmäksi.
 

pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 1/4 dl ruisjauhoja
½ dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita varoen. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle voipaperille ja irrota leivinpaperi.

täyte:
2- 2½ dl vispikermaa tai flora vispiä
ripaus vaniljakreemijauhetta
kinuskikastiketta
puolukkahilloa

Vatkaa kylmä kinuskikastike vaaleaksi. Vatkaa kerma. Vatkaamisen yhteydessä voit lisätä kermaan ripauksen vaniljakreemijauhetta. Vaahdosta tulee jämäkämpää ja vaniljan makuista. Yhdistä kinuski ja kermavaahto varovasti käännellen. Levitä ensi puolukkahillo pohjan päälle. Levitä kinuskivaahto puolukoiden päälle ja rullaa kääretortuksi.

Koristele kokonaisilla puolukoilla ja esim. kanelilla.


Nämä puolukat löytyivät Hailuodosta elokuun alussa.




sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Mantelisuklaatryffelit

Tämän viikonlopun herkuksi olin suunnitellut sitruunaista omenakakkua. Ilmeisesti muutamalla muullakin leipurilla oli samat suunnitelmat, sillä lähimarketin tuorejuustohyllyssä oli sitruunatuorejuuston kohdalla tyhjä kolo. Pahus!

Hetken manailu ja hermokupillinen kahvia kotona tekivät tehtävänsä ja päätin toteuttaa "kokeile tätä joskus" -pinosta päällimmäisen ohjeen. Tässä kohdin oli onnea, sillä päällimmäisenä reseptinä oli mantelisuklaatryffelit. Kuulosti hyvälle ja samalla pääsin kokeilemaan Maraboun maitosuklaalevitettä.



Ohje on helppo, mutta työvaiheita on niin monta, että aikaa ja hermoja näiden näpertäminen vaatii. Itse koin hankalaksi leivospalojen kuorruttamisen sulatetulla suklaalla. Suklaa sotkee keittiön ja siistien leivosten tekeminen ei ole ihan helppoa. Jos kuitenkin tykkäät mantelin mausta ja suklaasta, kannattaa näitä kokeilla. Lisäksi herkku on gluteeniton, mikä nostaa pisteitä kovasti. Gluteenittomassa versiossa muista kuitenkin tarkistaa suklaan sisältö.

Jähmetä leivoksia hetki jääkaapissa ja siisti reunoja ennen tarjoilua.


Mantelisuklaatryffelit (noin 20 kpl)
pohja:
150 g mantelimassaa
75 g voita
2 kananmunaa
päälle 200 g Philadelphia maitosuklaalevitettä
kuorrutukseen 200 g tummaa suklaata

Voitele pieni (noin 20x20 cm) vuoka. Paloittele mantelimassa ja vatkaa se pehmeän rasvan kanssa sekaisin. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa n. 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja kumoa se voipaperin päälle. Levitä jäähtyneen pohjan päälle maitosuklaalevitettä. Leikkaa pohja paloiksi ja kuorruta palat sulatetulla suklaalla. Tarkista, että suklaata on myös reunoilla.

tryffeliseos:
100 g tummaa suklaata
2½ rkl kuohukermaa
1 rkl voita
1 rkl vahvaa kahvia

Sulata tryffeliseoksen suklaa. Kiehauta kattilassa kerma, rasva ja kahvi. Kaada kerma-rasva-kahviseos voimakkaasti vatkaten suklaan joukkoon. Jäähdytä. Vaahdota kylmä seos vatkaimella kuohkeaksi. Pursota tryffeliseosta leivosten päälle. Koristele halutessasi esim. nonparelleilla.

Suklaalevite sopii hyvin täytteeksi kakkuihin ja pikkuleipiin.



perjantai 13. syyskuuta 2013

Suppilovahverokeitto

Syyskuun alun sää on ollut uskomaton. Aurinkoisia ja lämpimiä iltapäiviä on ollut mukava viettää takapihalla nelijalkaisen perheenjäsenen kanssa. Ainoa harmi on, että sieniä ei näillä keleillä tahdo löytyä. Aurinkoisen perjantain kunniaksi lähdimme kuitenkin sienikoiran kanssa metsään. Tavoitteena oli löytää suppilovahveroita sen verran, että illalla saadaan keittoa. Koirasta ei sienijahdissa ollut apua, mutta liikuntaa saatiin molemmat ja sieniäkin löytyi. Tämä sienikeitto-ohje on oma suosikkini. Keiton tarjoiluastioiksi valikoitui Sokokselta löytämäni söpöt, 3 desilitran kattilat.

Keiton pinnalla tuoretta salviaa ja ruisnachoja.

Suppilovahverokeitto neljälle
5 dl tuoreita suppilovahveroita
1 iso sipuli + voita
3 dl kasvislientä
4 dl punaista maitoa tai ruokakermaa
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
100 g sulatejuustoa, esim. Polar

Valmista kasvisliemi. Pilko sienet haluamaasi kokoon. (Itse tykkään mahdollisimman pienestä silpusta.) Kuori ja silppua sipuli. Sulata kattilassa pieni määrä voita ja kuullota sipuli. Lisää suppilovahverot ja paista niitä, kunnes vesi on haihtunut kokonaan. Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Lisää maito/ruokakerma ja kiehauta.
Sulata suuruksen voi ja sekoita siihen jauhot. Suurusta keitto voi-jauhoseoksella ja sulatejuustolla. Kiehauta vielä kerran. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Sieniä!


Mimmin selän alla sieniretken suurimmat suppikset.


lauantai 7. syyskuuta 2013

Omenainen kääretorttu

Omenasesonki tuntuu olevan kuumimmillaan. Upeat appivanhempani kantoivat meille laatikollisen omenoita, joten nyt omenaa löytyy joka lisäkkeestä ja leivonnaisesta. Tämän kääretorttuohjeen alkuperää en muista, monta vuotta olen sitä kuitenkin jo tehnyt. Omenat kannattaa olla mahdollisimman happamia, koska valkosuklaa tuo reippaasti makeutta. Jos pohjan marenki tai varsinkin sen tekeminen ahdistaa, marengin voi jättää pois ja käyttää tavallista kääretorttuphjaa. Myös täytteeseen tulevaa sokerin määrää voi tarvittaessa vähentää.

Kookosta ja valkosuklaata!
 


Omenainen kääretorttu
marenki:
2 kananmunan valkuaista
3/4 dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita

Erottele valkuaiset. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää kookoshiutaleet vaahdon joukkoon kevyesti nostellen. Laita marenki hetkeksi jääkaappiin odottamaan.

pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää siivilän läpi taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Levitä marenkivaahto pohjataikinan päälle. Paista 225 asteessa keskitasolla 6-8 minuuttia.
Ripottele voipaperin päälle kookoshiutaleita ja kumoa hieman jäähtynyt pohja kookoshiutaleiden päälle. Irrota leivinpaperi.

täyte:
1 purkki maitorahkaa
3/4 dl sokeria (tai omenoiden happamuuden mukaan)
100 g valkosuklaata
1-2 hapanta omenaa
2 rkl sitruunamehua

Raasta omenat karheaksi raasteeksi. Sekoita sokeri ja sitruunamehu rahkan joukkoon. Sulata suklaa ja lisää se hieman jäähtyneenä rahkaseokseen. Sekoita omenaraaste rahkaan. Levitä täyte pohjan päälle ja rullaa kääretortuksi. Koristele kookoshiutaleilla.