sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kinuski-viinimarjakääretorttu

Viiden naisen kirjapiirimme kokoontui tällä viikolla kahvilassa. Yksi meistä valitsi kahvileiväksi kinuskilla kuorrutetun viinimarjaleivoksen. Leivos näytti ja kuulema myös maistui ihanalle. Viinimarjojen ja kinuskin yhdistämisestä ihastuneena leivoin viikonloppuherkuksi kääretortun, jossa oli viinimarjoja sekä täytteessä että kinuskin kanssa kuorrutteena. Happamat marjat ja sokerinen kinuski sopivat toisilleen täydellisesti.



Kinuski-viinimarjakääretorttu
suklaakääretorttu:
3 munaa
1 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhoa (VanHouten)
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, kaakaojauho ja leivinjauhe keskenään, siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa noin 8 -10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle paperille ja anna jäähtyä.

täyte:
2 dl vispikermaa
1 dl rahkaa
2 tl vaniljakreemijauhetta
½ l viinimarjoja
sokeria maun mukaan

Riko viinimarjojen rakennetta hieman, mutta älä soseuta kokonaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaniljakreemijauhe vatkaamisen aikana. Yhdistä vatkattu kerma, rahka, marjat ja sokeri. Levitä seos kääretorttulevylle ja kääri rullalle. Laita kääretorttu jääkaappiin odottamaan kinuskin valmistumista.

kinuski:
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria

Laita kerma ja fariinisokeri teflonkattilaan ja keitä seosta noin 20 minuuttia. Sekoita välillä. Kinuski on valmista, kun se sakenee kunnolla. Jäähdytä kinuskia hetki. Valuta kinuksi kääretortun päälle ja koristele viinimarjoilla. Leikkaa kääretortun päät siistiksi ennen tarjoilua.

maanantai 25. elokuuta 2014

Tähtikakku 1-vuotiaalle

Minulta tilattiin täytekakku 1-vuotissyntymäpäiviään viettävälle pojalle. Toiveena oli sini-valkoinen väritys, tähtikoristeet ja laktoosittomuus.

Kakun pohjavärityksestä toivottiin valkoista. Koska koristeet olivat sokerimassaa ja sokerimassa taas alkaa helposti "sulaa" kermavaahdon päällä, päätin kuorruttaa koko kakun valkoisella sokerimassalla. Pieniä ongelmia oli massan asettelussa siististi, onneksi repeämät sai melko hyvin tähdillä  piiloon. Juhlijat olivat pääsääntöisesti aikuisia, joten täytteeksi tuli raikasta lemon curdia, laktoositonta vaniljarahkaa ja laktoositonta vispikermaa.



Tähtikakku
kuuden munan kaakaokakkupohja
kostukkeena laktoositonta maitojuomaa+vaniljasokeria

täyte:
1 prk lemon curdia
3 dl laktoositonta vispikermaa + 1 rkl vaniljakreemijauhetta
2 prk laktoositonta vaniljarahkaa
+ 1 dl vispikermaa vatkattuna sokerimassan alle

koristelu:
kuorrute, kirjaimet ja koristeet sokerimassaa. Koristeet liimasin kuorrutteeseen elintarvikeliimalla. Kuorrutteen alla on ohut kerros vatkattua vispikermaa, se tasoittaa kakun reunat ja sokerimassa liimautuu paremmin kiinni kakun pintaan.

torstai 21. elokuuta 2014

Kreikkalaisittain täytetyt grillitomaatit

Tällä viikolla on tuntunut kovin syksyiselle, mutta vielä on kesää jäljellä - ainakin ruuanlaitossa. Elokuun Yhteishyvän ruokaliitteessä on mainoa kreikkalaisten uunitomaattien ohje. Meillä tomaatit muuntuivat grillitomaateiksi ja niitä tehdään niin kauan kuin säät vain sallivat. Anjovisfileet korvasimme oliiveilla, hyvin toivat suolaisuutta nekin.

Alkuperäisen ohjeen mukaan tomaatit voi hyvin paistaa myös uunissa.




Täytetyt grillitomaatit
isohkoja tomaatteja
pinjansiemeniä
valkosipulia
leipäkuutioita vaaleasta leivästä
oliiveja
persiljaa
fetaa tai salaattijuustokuutioita
oreganoa ym. mausteita maun mukaan
oliiviöljyä

Halkaise tomaatit ja koverra sisus pois. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi. Hienonna valkosipuli ja leikkaa vaaleasta leivästä pieniä kuutioita. Hienonna oliivit ja persilja. Sekoita täytteen aineet kulhossa ja lisää hienonnettua salaattijuustoa sitomaan täytettä. Lisää oreganoa mausteeksi.

Lorauta tomaattien pohjalle hieman oliiviöljyä ja lusikoi täytettä tomaattien sisälle. Kypsennä joko grillissä tai uunissa grillivastuksen alla noin 20 minuuttia.

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Tietokonekakku

Tiitun ja Nupun isä sai maisterin paperit ja päättyneitä opintoja juhlittiin viikonloppuna. Täytekakun koristeisiin toivottiin jotain aiheeseen liittyvää, joten näpersin marsipaanista pienen tietokoneen. Täytteeseen maisteri toivoi tuoreita marjoja. Mustikoita ei löytynyt ja metsävatut olivat liian pieniä, mutta mansikoita kaupasta vielä saatiin. Sen verran mauttomia ne kuitenkin jo ovat, että seuraava mansikkakakku tehdään ensi kesänä.

Lämpimät onnittelut maisterille!


Tietokonekakku
pohjana kuuden munan kakkupohja
kostutus mansikoiden mehulla+vaniljamaidolla

täyte:
tuoremansikkasosetta+sokeria
1 prk vaniljarahkaa
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Soseuta mansikat ja levitä kakkupohjalle. Pohjaa ei tarvitse kostuttaa erikseen, sillä mansikoiden mehu riittää yleensä hyvin kostukkeeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaniljakreemijauhe vatkaamisen aikana. Sekoita rahka ja kerma keskenään. Levitä puolet täytteestä mansikkasoseen päälle. Laita seuraava pohja päälle, levitä mansikat ja kerma-rahkaseos. Nosta kolmas pohjalevy päälle. Päällimmäinen levy kannattaa kostuttaa vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Nosta kakku jääkaappiin maustumaan mielellään yön yli.

koristelu:
2,5 dl floravispiä
1 rkl vaniljakreemijauhetta
mantelimassaa

Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljakreemijauheen kanssa. Levitä ohut kerros kermaa koko kakun päälle. Kauli mantelimassasta "pöytälevy" ja asettele se kakun päälle. Koristele reunat kermalla. Asettele aiemmin tehdyt koristeet kakun päälle.

perjantai 15. elokuuta 2014

Vanilja-punaherukkapiirakka

Olenkohan kertonut tarpeeksi monta kertaa, että parhaita leivonnaisia ovat tuoreista marjoista tehdyt muffinssit, kakut ja piirakat. Alkusyksy on leipojan unelma-aikaa.

Tällä viikolla marjat piiloutuivat vaniljajugurtin kanssa piirakkaan. Halusin vaihtelua piirakkatäytteissä usein käytetyille kermaviilille ja ranskankermalle, joten lisäsin täytteeseen vaniljajugurttia. Lopputuloksessa vanilja erottuu häivähdyksenä, siis yllättävän vähän. Tämä piirakka on kiva sekoitus viinimarjojen kirpeyttä ja vaniljan lempeyttä.



Vanilja-punaherukkapiirakka
pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele piirasvuoka. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa. Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

täyte:
noin 5 dl viinimarjoja
1 prk (2 dl) vaniljajugurttia
½ dl maitoa tai kermaa
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(+ puolikkaan vaniljatangon siemenet)

Levitä marjat pohjan päälle. Sekoita keskenään jugurtti, maito ja sokerit. Lisää kananmunat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Jos haluat korostaa vanilja makua, voit lisätä täytteeseen puolikkaan vaniljatangon siemenet.
Kaada täyte marjojen päälle ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 30-40 minuuttia. Piirakka on parasta jäähtyneenä.

lauantai 9. elokuuta 2014

Patatas bravas suomalaisittain

Kesälomalla kävimme pitkästä aikaa tutustumassa oman kaupungin ravintolatarjontaan. Viinilasillisen ääressä oli mukava vaihtaa kuulumisia perheenjäsenten kanssa ja nauttia tapaksia. Suosikkini tapaspöydässä oli patatas bravas eli alunperin espanjalaiset lohkoperunat, jotka usein tarjotaan juuri alkupalana. Makukokemus oli sen verran miellyttävä, että teimme näitä pottuja myös kotona. Ja kun Suomessa ollaan, niin perunat saivat kaveriksi porkkanaa.


Patatas bravas 
perunoita
(porkkanoita)
oliiviöljyä
karkeaa suolaa
rosmariinia

Keitä perunoita noin 15 minuuttia, perunoiden ei tarvitse olla täysin pehmeitä. Jos keität myös porkkanoita, niille riittää hieman lyhyempi keittoaika. Lohko juurekset sopiviksi paloiksi. Lorauta kulhoon öljyä ja pyörittele palat öljyssä. Kuumenna paistinpannu ja pyörittele peruna- ja porkkanapaloja kuumalla pannulla, jotta ne saavat hieman väriä. Kaada paistetut juurekset takaisin öljyastiaan, rouhi sekaan suolaa ja rosmariinia. Tarjoile alkupaloina tai pääruuan lisukkeena.

perjantai 1. elokuuta 2014

Valkosuklaa-punaherukkajäätelö

Meillä kävi kuhina viinimarjapensaissa, kun Tiitu ja Nuppu pääsivät marjoihin käsiksi.


Punaiset viinimarjat ovatkin ehdottomasti parhaimmillaan suoraan pensaasta. Mutta ovat ne hyviä jäätelössäkin. Lähdin kokeilemaan punaherukkajäätelöä hyvin ennakkoluuloisena. Marjojen happamuus ja siemenet arveluttivat niin paljon, että päätin lisätä jäätelömassaan valkosuklaata. Ihan turhaan. Kerma ei juoksettunut marjojen happamuuden takia, eivätkä siemenet haitanneet. Mutta valkosuklaan jättäisin nyt pois, se hallitsi makua liikaa. Sopisikohan valkosuklaa paremmin mustaherukkajäätelöön..?



Valkosuklaa-punaherukkajäätelö
2 dl vispikermaa
2 pientä kananmunan keltuaista
½ dl sokeria
punaherukkasosetta (noin ½ dl)
6 palaa valkosuklaata rouhittuna

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi eri astiassa. Yhdistä kerma ja keltuais-sokerivaahto varovasti käännellen, lisää punaherukkasose ja suklaarouhe. Jäädytä massa jäätelökoneen ohjeiden mukaan.

Huom! Uskalla kokeilla jäätelöä myös ilman suklaata.