sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pienet omena-puolukkakukot

Tiedätte varmasti tunteen, kun flunssan jälkeen makuaisti alkaa palautua ja yht'äkkiä tekeekin mieli ruokaa. Ruokahalu on valtava. Tänä viikonloppuna pääsin hemmottelemaan syysflunssan jälkeistä olani kotitekoisella pitsalla ja omena-puolukkakukoilla.

Uusimmasta Pirkasta (9/2014) löytyi houkutteleva omena-puolukkakukon ohje. Halusin kuitenkin tehdä yhden ison kukon sijasta pienempiä kukkosia, joten puolitin ohjeen ainesmäärät. Puolikkaasta taikinasta tuli kolme pientä jälkiruoan kokoista kukkosta.

Uudelleen vironnut makuaistini nautti omenan, puolukan ja kanelin yhteistyöstä. Tämä on kausiruokaa parhaimmillaan.



Pienet omena-puolukkakukot (3kpl)
taikina:
100 g pehmeää voita
½ dl sokeria
1½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Sekoita pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää jauhot ja leivinjauhe, sekoita taikina tasaiseksi. Voitele pienet jälkiruokakupit, minulla kuppien halkaisija oli 9cm ja korkeus 5cm. Taputtele taikinaa kuppien pohjalle ja reunoille. Osa taikinasta jää kukkojen kansiin.

täyte:
2 omenaa (kannattaa valita happamia)
puolukoita
3 tl sokeria
kanelia

Leikkaa omenat pieniksi lohkoiksi. Lisää omenalohkot ja puolukat ruisjauhotaikinalla vuorattuihin kuppeihin. Ripottele jokaiseen kuppiin teelusikallinen sokeria ja kanelia maun mukaan. Peitä kukkojen pinta lopulla ruistaikinalla ja paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Nauti hieman jäähtyneenä.

torstai 18. syyskuuta 2014

Helppo juustopiiras

Viime viikonlopun vietin vanhempieni luona nauttien upeasta syyssäästä ja hyvästä ruuasta. Äitini ruoka- ja leivontaohjeet ovat usein jo vuosien takaa ja hänen leivontavihkoaan on ihana selailla.  Sivumerkintöjen lukeminen on myös hauskaa: "hyvää", "kokeiltu 20.8.1989" tai "vähennä suolaa!".

Äidin vihkosta löytyi tämänkin juustopiirakan ohje. Piiras on helppo ja nopea valmistaa myös arkena. Itse leivoin piirakan iltapalaksi ja se maistui mainiolle teen kanssa. Pohja on todella rasvainen, joten suosittelen seuraksi salaattia. Täytteeseen kannattaa valita pitkään kypsytetty, vahvanmakuinen juusto, jotta piirakkaan tulee makua. Juustopiiras on ehdottomasti parhaimmillaan lämpimänä.



Juustopiiras
pohja:
100 g voita
2,5 dl kaurahiutaleita
½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sulata voi. Yhdistä kaurahiutaleet, vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Kaada sulatettu voi jauhoseokseen ja sekoita. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina turpoamaan uunin lämpenemisen ajaksi. Voitele pyöreä piirasvuoka (halkaisija noin 28cm) ja tasoittele pohjataikina vuokaan. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia eli kunnes se on saanut hieman väriä, mutta ei ole vielä täysin kypsä.

täyte:
4 dl (noin 175 g) vahvaa juustoraastetta
1½ dl maitoa
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa

Ripottele puolet juustoraasteesta esipaistetun pohjan päälle. Sekoita keskenään maito, muna, jauhot ja suola. Lisää loput juustoraasteesta muna-maitoseokseen ja kaada täyte piirakan päälle. Tasoita pinta. Jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes piirakka on saanut väriä. Nauti lämpimänä.

lauantai 6. syyskuuta 2014

Kinuski-omenakakku

Minulla on tapana jämähtää. Huomasin tämän piirteen jälleen, kun tein leivontasuunnitelmaa viikonlopulle. Nyt on menossa kinuskikausi, jonka jälkeen tulee todennäköisesti puolukkakausi ja sitten häivytetäänkin jo marraskuun pimeyttä suklaalla.

Kinuski-omenakakun alkuperäinen ohje on Dansukkerilta, mutta tuunasin sitä hieman. Ruokokidesokerin sijasta käytin tummaa muscovado ruokosokeria ja manteli-pähkinä seoksen korvasin kokonaan cashewpähkinöillä. Näitä molempia löytyi valmiiksi kotoa. Kakusta tuli muscovadon ansiosta melko tumma ja hyvin täyteläinen. Pähkinöiden osuutta kakussa jäin ihmettelemään, ne eivät mielestäni tuoneet mitään lisämakua. Olisiko sitten mantelit olleet parempi vaihtoehto, mutta mielestäni omena ja kinuskikuorrutus riittäisivät hyvin.


Kinuski kruunaa muuten hieman tavanomaisen omenakakun.

Kinuski-omenakakku
100 g voita
1 dl sokeria (tavallista, ruokokidesokeria tai muscovadoa)
2 kananmunaa
1 3/4 vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia

Vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmunat vatkaten ne yksitellen sekaan. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään ja lisää seos taikinaan. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jonka läpimitta on noin 20cm.

täyte:
3 dl omenakuutioita
100 g ranskankermaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl perunajauhoja
1 dl cashewpähkinöiden ja manteleiden sekoitusta (minulla oli pelkkiä pähkinöitä)
3 rkl sokeria (tässäkin käytin muscovadoa)

Ripottele omenakuutiot taikinan päälle vuokaan. Sekoita ranskankerma, vaniljasokeri ja perunajauho ja levitä seos omenoiden päälle. Asettele pähkinät/mantelit päällimmäiseksi ja ripottele vielä sokeria niiden päälle. Paista 175 asteessa, uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Jäähdytä kakku haaleaksi ennen tarjoilua.

Valuta kinuski kakun päälle ennen tarjoilua. Kinuskin ohje löytyy esim. täältä.