sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Jouluinen Rocky Road

Iski sitten joulustressin kuluneella viikolla. Sata hommaa tekemättä, huonosti nukuttuja öitä ja hirveä väsymys. Niinpä ei auttanut kuin unohtaa kaikki epäolennainen ja uppoutua leivontahommiin. Kaksi annosta joulutorttuja plus joulukarkit ja mieli olikin jo paljon parempi, ainakin hetkeksi. 

Nimesin nämä joulukarkit Rocky Roadiksi, kun en muutakaan nimeä keksinyt. Idea ainakin on mielestäni sama kuin edeltäjässään. Sekoitin sulatettuun suklaaseen pähkinöitä ja Punnitse & Säästä- kaupasta ostettuja kuivattuja marjoja. Joulun kunniaksi koristelin palat vielä valkosuklaalla. 

Jouluiset suklaanamit on helppo ja nopea tehdä vaikka joululahjaksi. Namit voi tehdä suoraan myös pieniin muffinivuokiin, jolloin säästyy leikkaamiselta ja ne on helpompi paketoida lahjaksi.






Jouluinen Rocky Road
noin 200 g tummaa suklaata (tarkista gluteenittomuus tarvittaessa)
noin 2 dl pähkinöitä
noin 150 g kuivattuja marjoja

koristeluun valkosuklaata (tarkista gluteenittomuus)

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Paloittele/murskaa pähkinät valmiiksi. Itse käytin cashew-pähkinöitä, ne pystyy pienentämään keittiöveitsellä. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää pähkinät ja kuivatut marjat sulaan suklaaseen, sekoita tasaiseksi. Kaada seos uunipellille, muotoile haluamasi paksuinen levy. 

Koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla. Jäähdytä levyä kylmässä vähintään tunti. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kalamiehen täytekakku

Rakas isäni vietti syntymäpäiväänsä tällä viikolla ja pyöreiden vuosien kunniaksi halusin tehdä juuri hänelle sopivan täytekakun. Isä on kova kalamies ympäri vuoden, talvella hän pilkkii ahvenet kukkoon ja kesällä verkoista päästellään Konneveden muikkuja. Tällä kertaa pyydykseen uikin niin iso vonkale, ettei se meinannut tarjoiluastiaan mahtua. Tunnistamattomaksi jääneellä kalalla on suomut väärinpäin ja sisälmyksistä löytyy mansikkatäytettä ja suklaakakkupohjaa. Kalan pienistä erikoisuuksista huolimatta sekä kalamies että kalamiehen tytär olivat molemmat kakkuun erittäin tyytyväisiä.

Kalanmuotoinen kakku on alunperin Kinuskikissan idea, minä jalostin siitä meidän perheemme näköisen. 


Kala oli niin iso, ettei se mahtunut jääkaappiin.



Sisältä löytyi mansikkaa, kermaa ja rahkaa.

Kalamiehen kakku

pohjat on muotoiltu kahdesta suklaakakkulevypohjasta

kostutus vaniljamaidolla

täytteenä mansikkasosetta, kermaa ja rahkaa

kuorrutus harmaata sokerimassaa, mustaa pastaväria ja hopeista kimallesuihketta



torstai 11. joulukuuta 2014

Enkelinkiharat

Pikkuleipiä tulee nykyään leivottua tosi harvoin. Ja jos pikkuleipiä leipoo, ne ovat yhä useammin amerikkalaisia, cookie-tyyppisiä keksejä. Harmi sinänsä, sillä useimmat suomalaiset perinnepikkuleivät ovat mielestäni hurmaavia. 

Enkelinkiharaleivät ovat yksi suosikeistani. Sitruunainen taikina on mukavan raikas ja ohrakas puolestaan tekee pikkuleivistä ihanan kevyitä ja rapeita. Pirteät enkelinkiharat ovat alunperin joululeivonnainen, mutta ne sopivat ihan yhtä hyvin myös kevään ja kesän juhliin. 




Enkelinkiharat (noin 50 kpl) 
200 g voita
½ dl juoksevaa hunajaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ sitruunan raastettu kuori
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrakasta
1 tl leivinjauhetta

Raasta sitruunan kuori. Vaahdota pehmeä voi, hunaja ja sokeri. Vatkaa mukaan vaniljasokeri, sitruunaraaste ja kananmuna. Yhdistä vehnäjauhot, ohrakas ja leivinajauhe. Sekoita jauhoseos taikinaan. 

Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle noin 5 sentin levyistä siksakkia. Älä pursota liian tiukkaan, sillä taikina kohoaa uunissa.




Paista uunin keskitasolla reilussa 175 asteessa 10-15 minuuttia. Leikkaa kiharat heti lämpiminä noin kolmen sentin viipaleiksi. 




Säilytä pikkuleipiä kannen alla metallisessa purkissa. Käsittele enkelinkiharoita varoen, ne ovat ihanan mureita!

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Kardemummatryffelit

Joulukarkkien kokeilu alkoi tänä vuonna kardemummatryffeleillä, ohje löytyi Dan Sukkerin sivuilta. 

Ohje on helppo, ainoastaan tryffelimassan pursottaminen pieniin vuokiin tuotti pientä haastetta. Massa jäähdytetään ennen pursotusta ja oikean lämpötilan löytäminen vaatii tarkkuutta. Liian lämmin massa ei asetu kauniisti mutta liian kylmä massa jämähtää pursotinpussiin. Itse jäähdytin tryffelimassan ulkona ja aikaa meni noin puoli tuntia, välillä kävin sekoittamassa. 

Kardemummatryffelien maku on aluksi melko vaisu mutta jälkimaku yllättää. Kardemumma melkein räjähtää suuhun. Varoitus lienee paikallaan, sillä lämpimässä massassa kardemumma ei maistu niin voimakkaasti. Malttia maisteluvaiheessa kardemumman lisäämiseen!




Kardemummatryffelit (noin25kpl)
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita
3/4 dl muscovadosokeria
175 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
½ tl jauhettua kardemummaa

Paloittele suklaa. Mittaa kattilaan kerma, voi ja sokeri. Kiehauta seos, mutta älä keitä pitempään. Lisää kattilaan suklaa ja kardemumma. Sekoita massa tasaiseksi ja jäähdytä ulkona tai jääkaapissa. Sekoittamalla nopeutat viilenemistä. 

Lusikoi massa pursotinpussiin ja pursota pieniin karkkivuokiin. Säilytä viileässä.