perjantai 30. tammikuuta 2015

Valkosipulietanat ja Peltola Blu

Viime viikonloppuna jännitti aika tavalla. Olin menossa peruskoulun luokkakokoukseen, jossa tapaisin ison joukon tuttuja ihmisiä vuosien takaa. Meitä oli kokoontunut liki kolmekymmentä samanikäistä (nuorekasta) luokkakaveria entiselle koulullemme. Paluu omalle yläasteelle olikin nostalgiaa täynnä, tuttuja paikkoja, muistoja ja paljon naurua yhdessä koetuille asioille. Hyvä, kun tuli lähdettyä.

Muistot ovat tulvineet mieleen vielä koko viikon ja mikäpä olisi parempi tapa fiilistellä omaa kotipaikkakuntaa kuin nauttia sieltä kotoisin olevaa ruokaa. Peltolan juustolan juustoja ja jäätelöitä en kykene tarpeeksi kehumaan, gourmeta ovat. Suosikkijuustomme Peltola Blue pärjää mille tahansa sinihomejuustolle. Peltolan herkkua voi nautiskella sellaisenaan mutta se sopii myös ruuanlaittoon ja leivontaan. Aiemmin olen kokeillut sinihomejuustojäätelöä ja tällä kertaa Peltola Blu pääsi etanoiden ja valkosipulin seuraksi. Etanapannullinen valkosipulietanoita sinihomejuustolla kyyditettynä on savolaisittain "meleko tuhti eväs", yhdestä pannullisesta herkuttelee helposti kaksi ruokailijaa. Juomaksi suosittelen kuivaa, hyvin viilennettyä valkoviiniä taittamaan ruoan rasvaisuutta.


Tuhtia herkkua.

Leipää ja valkosipulivoita, nam!


Valkosipulietanat 
etanoita, meillä oli säilykepurkista
valkosipulia
voita
sinihomejuustoa
parmesania
vaaleaa leipää

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, ripottele murskaa etanapannun koloihin. Sekoita pehmeä voi ja loput valkosipulit tasaiseksi tahnaksi, laita nokare valkosipulivoita jokaiseen koloon. Huuhtele säilyke-etanat ja valikoi suuhun sopivat mukaan. Itse haluan syödä etanani yhdellä suupalalla, joten meillä suurimmat jäävät rannalle. Laita etanat pannuun, murustele vielä sinihomejuustoa koloihin ja lisää tarvittaessa valkosipulivoita. Kuorruta etanat parmesanraasteella. Paista 250 asteessa, kunnes juusto on saanut väriä ja rasva sulanut kunnolla. 

Nauti vaalean leivän ja valkoviinin kanssa.

perjantai 23. tammikuuta 2015

Sipulikeitto

Kun lämpötila laskee niin nälkä kasvaa. Näin käy ainakin minulle, pakkasilla pitää tankata koko ajan. Pakkasiltojen pelastaja on ihana sipulikeitto, jota alkuviikosta keitetään iso kattilallinen ja lämmitetään sitten pitkin viikkoa. Kuorrutus kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua.

Vaikka valkoviini on keiton olennaisia osia, voi viinin korvata arkisin hyvillä mielin lihaliemellä. Hieman toki maussa ja varsinkin ulkonäössä menettää, mutta hyvää pakkasruokaa sipulikeitto on ilman viiniäkin. Itse keitto on gluteeniton, pinnalle ripoteltavat leipäkuutiot kannattaa valita ruokailijan mukaan. Juustoksi sopii parhaiten pitkään kypsyneet, voimakkaan makuiset juustot.


Tämä keitto on tehty pelkkään lihaliemeen. Valkoviini antaisi liemelle kirkkaamman värin.

Sipulikeitto (neljälle)
noin 800 g sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
1,2 l lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
mustapippuria rouhittuna
½ - 1 tl timjamia

kuorruttamiseen paahtoleipää ja juustoraastetta

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi, hienonna valkosipulinkynnet. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit kullankeltaisiksi. Älä päästä ruskistumaan. Lisää lihaliemi, viini ja mausteet kattilaan. Hauduta pienellä lämmöllä noin tunti. Lisää nestettä tarvittaessa ja varmista maku.

Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin. Paahda leipä, leikkaa pieniksi paloiksi ja ripottele kulhoihin keiton päälle. Lisää juustoraaste leipäpalojen päälle ja kuumenna keittoastiat uunissa (225 astetta) kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.

https://www.ideakeittio.fi/

maanantai 19. tammikuuta 2015

Eläinkirjakakku

Tiitu-neiti täyttää tällä viikolla neljä vuotta. Neljä! Mihin tämä aika oikein menee, ihmettelee nonna usein, kun synttärikakkuja leipoo. 

Synttäreitä juhlittiin viikonloppuna ja täytekakun aihe oli kerrottu nonnalle hyvissä ajoin: eläinkirja, avonainen eläinkirja. Siitä, ovatko hattivatit eläimiä, käytiin synttäreillä vilkasta keskustelua. Synttärisankari oli hattivatit kuitenkin itse kirjaansa valinnut, joten mitäpä nonna selvää asiaa muuttamaan.



Vaikka tiesin aiheen ja juhlien ajankohdan tarpeeksi ajoissa, en ole lopputulokseen tällä kertaa ollenkaan tyytyväinen. Kakkupohjaa oli liikaa ja täytettä puolestaan liian vähän. Omassa kakkupalassani sain suuhuni melkein pelkkää pohjaa, ei kiva! Kuorrutuksessa toistin jälleen vanhan virheeni eli kaulitsin marsipaanin liian ohueksi ja kakkupohja kuulsi läpi. Eniten harmittaa juuri tuo virheiden uusiminen. Onneksi sentään täytteeksi valitut suklaa-mascarponekreemi ja mansikkakermatäyte olivat ok, samoin yksittäiset koristeet. 

Eläinkirjakakku
pohjat:
6 munan kakkupohja kirjavuokaan
4 munan levykakkupohja "pöytälevyksi"

täytteet (vadelman tilalla mansikkaa):
http://lapiccolatorteria.blogspot.fi/2014/11/vadelma-suklaakreemikakku-isanpaivaksi.html

kostutus vaniljasokerilla maustettua maitoa

kuorrutus ja koristeet sokerimassaa ja marsipaania

marsipaanin alla vatkattua vispikermaa

tiistai 13. tammikuuta 2015

Piimäpiiras

Työpaikkakeskusteluja kuunnellessaan huomaa, miten moni on jälleen tehnyt uuden vuoden lupauksen terveellisemmästä elämästä. Itse en näitä lupauksia harrasta, sillä mottoni on jo kauan ollut "kohtuus kaikessa", myös herkuttelussa. Yritän välttää makeaa arkisin, mutta viikonloppuisin ja loma-aikaan sen itselleni sallin. Kohtuudella. 

Ainahan arkiherkuttelun välttäminen ei onnistu; tulee yllätysvieraita tai sattuu paha päivä ja on vaan ihan pakko saada jotain makeaa. Silloin piimäpiiras on hyvä vaihtoehto. Se valmistuu nopeasti ja tarvikkeet löytyvät valmiiksi kotoa - tai ainakin lähikaupasta. Piimän mausta ei tarvitse tykätä, piimä ei lopputuloksessa maistu ollenkaan. Sellaisenaan piimäpiiras on hieman mauton (= terveellinen), mutta hillon tai pakastemarjojen kanssa se on oiva arkiherkku. 


Piimäpiiras
pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa (tai ½ dl kermaa + ½ dl maitoa)

Voitele pyöreä piirasvuoka (halkaisija noin 28cm). Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna ja vatkaa. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, kääntele ne lastalla taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Älä vatkaa enää. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa muutama minuutti. 

täyte:
1 dl piimää
1 dl maitoa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja (tai ohrakasta)

Yhdistä piimä, maito, muna ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Siivilöi perunajauhot mukaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista vielä noin 10 -15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja saanut hieman väriä. 

Nautiskele kylmänä esim. vadelmahillon kanssa.

https://www.ideakeittio.fi/

perjantai 2. tammikuuta 2015

Perunaletut


Blogivuosi hurahti nopeasti ja se piti sisällään monia hienoja leivonta- ja ruokakokemuksia. Mieleeni ovat jääneet erityisesti irlantilaiset ruuat sekä itsetehdyistä herkuista erilaiset jäätelöt ja lapsille tehdyt täytekakut. Lasten kakkuja on aina niin mukava toteuttaa! Myös tälle vuodelle on suunnitteilla jo kaikenlaista, juuri nyt on työn alla Tiitun 4-vuotiskakku. Neiti toivoo kirjakakkua, jonka kirjojen ystävä nonna mielellään leipoo. 

Mutta vielä viime vuoteen ja vuoden vaihtumiseen. Perinteistä aattoillan ruokapöydässä olivat mäti, sipuli ja smetana, uutta blinit korvanneet isot perunaletut. Nämä gourmet-perunaletut ovat hieman työläämpiä kuin tavalliset, perunamuusin jämistä tehdyt, mutta eivät ollenkaan niin aikaa vieviä kuin blinit. Viinisuosituksena Cava.


Hyvää uutta vuotta 2015!






Perunaletut (6kpl halkaisijaltaan n. 12 cm:n lettua)

300 g jauhoisia perunoita
2 kananmunaa
½ dl perunajauhoja
1 dl ruokakermaa 
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Paseeraa (eli puserra siivilän läpi) perunat kuumina. Anna paseeratun perunasoseen jäähtyä hetki. 

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. 

Lisää perunan joukkoon keltuaiset, ruokakerma ja suola. Siivilöi perunajauho mukaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen.

Paista kuumalla pannulla.