sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Liivatteeton hunaja-jogurtti-mascarponekakku

Pehmeää mascarponea, valuvaa hunajaa, kirpeää sitruunaa. Näitä kaikkia pitää sisällään liivatteeton juustokakku, jonka tein ronskisti uunivuokaan, aivan niin kuin Helsingin Sanomissa kehotettiin.

Ulkonäöllisesti kakku ei ihan pärjää irtopohjavuokaan tehdyille kavereilleen, mutta se on helppo valmistaa ja sopii makujensa puolesta hyvin pääsiäisen jälkiruoksi. Kreikkalainen jogurtti ja mascarpone ovat tuhtia tavaraa, ohjeen mukaisesta kakusta riittää isommallekin porukalle. 

Kakusta saa helposti gluteenittoman valitsemalla gluteenittomat digestivekeksit. Makeutta voi säädellä päälle valutettavan hunajan määrällä. Jälkikäteen tuli vielä mieleen, että täytteeseen voisi hyvin lisätä sukaatteja tai rusinoita. Vaihtoehto pashalle!




Hunaja-jogurtti-mascarponekakku
pohja:
100 g digestivekeksejä
100 g (1pussi) mantelilastuja
80 g voita

Murskaa keksit ja noin puolet mantelilastuista hienoksi muruksi. Sulata voi. Sekoita keksi-mantelimurut ja voi keskenään. Taputtele seos uunivuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle.

täyte:
750 g (3 rasiaa) mascarponea
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 isoa munaa
1-2 sitruunan kuori
1 appelsiinin kuori
1½ - 2 dl juoksevaa hunajaa

Raasta sitruunan ja appelsiinin kuori. Yhdistä kulhossa mascarpone ja jogurtti. Sekoita mukaan kananmunat yksi kerrallaan. Lisää sitrusten kuoret ja hunaja ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Peitä foliolla ja paista 150-175 asteessa tunti. Poista folio tunnin jälkeen ja paista vielä noin 15 minuuttia, jotta pinta saa väriä.

Uskalla ottaa kakku uunista, vaikka se ei olisikaan hyytynyt kokonaan. Kakku tarjoillaan kylmänä ja se kiinteytyy jäähtyessään.

koristeluun:
paahdettuja mantelilastuja
juoksevaa hunajaa

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla. Annostele juustokakkua kauhomalla lusikalla vuoasta, ripottele mantelilastuja ja valuta hunajaa päälle maun mukaan.


sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Sitruunaneliöt (munaton)

Ah, tätä ihanaa auringonpaistetta! Viikonloppuna on aamulenkkeilty hangenkuorilla, hiihdetty auringonpaisteessa, kahviteltu aurinkoisella terassilla (toppatakki päällä) ja tietenkin leivottu. Juuri tähän hetkeen sopivat happaman kirpeät mutta samalla mukavan makeat sitruunaneliöt. 

Ohje löytyi Pirkasta (4/2014). Epäilin neliöiden olevan liian makeita minun makuuni, mutta sitruuna taltuttaa kondensoidun maidon makeuden ja tuloksena on ihanan rapean makeaa kirpeää herkkua. 




Sitruunaneliöt
120 g voita
1½ dl fariinisokeria
2½ dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

Päällystä piirakkavuoka (noin 20cm x 20cm) voipaperilla. Sekoita pehmeä voi ja fariinisokeri kulhossa. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi- sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi, murumaiseksi taikinaksi. Painele noin 3/4 taikinasta piirakkavuon pohjalle ja reunoille. 

täyte:
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
3/4 dl sitruunamehua
2-3 tl sitruunan raastettua kuorta

Raasta sitruunankuori ja purista sitruunamehu. Sekoita kondensoitu maito, mehu ja kuori keskenään. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Ripottele loput taikinasta täytteen päälle. Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. 

Sitruunaneliöt ovat parhaimmillaan viileinä.

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Puutarhakakku

Maaliskuun alkupäivinä vietettiin jälleen tuplasynttäreitä, kun Mimmi-perro ja sen mamma täyttivät vuosia. Mimmille ikää kertyi neljä vuotta, mammalle vähän enemmän. Koska molemmat tykkäämme kaivella multaa, valitsin kakun aiheeksi puutarhan. 

Idea puutarhakakkuun tuli ruokatoimittajien kirjasta Kakkujen kuningattaret, jossa on kaunis kuva kasvimaakakusta. Koristeisiin piti toki saada jotain Mimmillekin sopivaa, joten yhteen puutarhalohkoon tuli kuoppa ja siihen luita. 

Koristeet muovailin sokerimassasta jo muutamaa päivää aikaisemmin. Mullaksi kakun päälle ripottelin keksimuruja, tumma muru on dominokeksejä, vaaleampi kaurakeksejä. Keksimurskan alle levitin lemon curdilla maustettua tuorejuustoa, jotta multa pysyy paremmin paikoillaan. Kakun täytteet ovat omaa käsialaa. 






Puutarhakakku
pohjana isänpäiväkakun pohja: http://lapiccolatorteria.blogspot.fi/2014/11/vadelma-suklaakreemikakku-isanpaivaksi.html

Jaa pohja kahteen osaan, pohjaa ei tarvitse kostuttaa, se on mehevä sellaisenaan. 

suklaakreemi:
200 g tummaa suklaata
1 prk mascarponea
50 g voita
2 rkl tomusokeria

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa pehmeä voi, mascarpone ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää hieman jäähtynyt suklaa ja sekoita tasaiseksi. Levitä kreemi pohjalevyn päälle. 

rahka-kermatäyte:
2 dl sitruunarahkaa
2 dl vispikermaa
noin 1 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sitruunarahka ja vaniljakreemijauhe. Sekoita tasaiseksi. Levitä rahkaseos suklaakreemin päälle ja nosta toinen pohjalevy rahkakerroksen päälle.

koristeluun:
maustamatonta tuorejuustoa
lemon curdia
tummia ja vaaleita keksimuruja 
sokerimassasta tehtyjä kasviksia

Levitä päällimmäisen kakkulevyn päälle lemon curdilla maustettua tuorejuustoa. Murskaa keksit ja ripottele mullaksi kakun päälle. Koristele.


Ruokatoimittajat ry: Kakkujen kuningattaret (Tammi)

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Valkosuklaa-porkkanapalat

Uusimmassa Pirkassa (3/2015) oli ihastuttava porkkanakakun ohje. Koska porkkanakakku (tai porkkanapalat) on jo hyvinkin tuttu leivonnainen, teki mieleni heti tuunata ohjetta. Suuria muutoksia en tällä kertaa tehnyt, jätin inkiväärin pois ja lisäsin taikinaan valkosuklaata. Ihanan makea herkku!




Valkosuklaa-porkkanapalat
5 dl (n. 350 g) porkkanaraastetta
150 g voita
3 kananmunaa
1½ dl fariinisokeria
1½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
n. 100 g valkosuklaata

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Voitele noin 20x28 cm:n uunivuoka. Raasta porkkanat raasteeksi. (Itse jätän raasteen hyvin karheaksi, se antaa leivokselle purutuntumaa.) Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon rasva ja porkkanaraaste varovasti käännellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne, sekä valkosuklaarouhe taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa uunin alatasolla 20-25 minuuttia. Jäähdytä ennen kuorruttamista.

kuorrute:
1 rasia (n. 180 g) maustamatonta tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

koristeluun: 
valkosuklaarouhetta
jäisiä puolukoita

Vatkaa kuorrutteen tuorejuusto, voi, tomu- ja vaniljasokeri sileäksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle ja koristele valkosuklaarouheella ja puolukoilla. Voit leikata pohjan annospaloiksi koristelun jälkeen tai koristella valmiiksi leikatut palat yksilöllisiksi leivoksiksi.