tiistai 26. tammikuuta 2016

Kinuski-suklaapalat

Ai, kun oli mukava ulkoilusää viikonloppuna! Pitkän odotuksen jälkeen pääsimme retkiluistelemaan ja hiihtämään. Reipas ulkoilu vaati tietenkin reippaat kahvileivät ja sunnuntaina meillä tarjottiin kinuski-suklaapaloja, joille olen kuullut myös nimen miljonäärin leivokset. Kinuski-suklaapalat koostuvat kolmesta kerroksesta. Murotaikinapohjan päälle levitetään reipas kerros kinuskikastiketta ja kinuskin päälle kerros tummaa suklaata. Ripaus sormisuolaa kerrosten välissä nykyaikaistaa leivokset kivasti. 

Pohjan murotaikinan kannattaa levätä kunnolla viileässä, jotta sen pystyy kaulitsemaan siististi. Oma taikinani oli liian lämmintä ja jouduin taputtelemaan sen pellille jauhojen avulla. Tuloksena oli rapea mutta aivan liian tiivis pohja, joka murtui helposti. Siistien ja säännöllisenkokoisten leivosten sijaan nautimme epäsäännöllisen rumia kinuski-suklaapaloja. Mutta makuhan se ratkaisee.



Kinuski-suklaapalat (uunipellillinen)
pohja:
150 g pehmeää voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljajauhetta

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään tunti. 

Kauli pohjataikina leivinpaperin päällä noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi, jonka koko on noin 30cm x 30cm. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

täyte:
3 dl vispi- tai kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
1 rkl voita
ripaus sormisuolaa

Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kastike alkaa saeta. Lisää valmiiseen kinuskikastikkeeseen nokare voita. Anna kastikkeen jäähtyä hetki välillä sekoittaen. Kastikkeen tulee olla kuitenkin juoksevaa, jotta sen voi levittää pohjan päälle! Kaada kinuski varovasti jäähtyneen muropohjan päälle. Ripottele sormisuolaa kinuskikerroksen päälle. Anna kinuskin jäähtyä kunnolla, muuten suklaan levittäminen on hankalaa.

kuorrutus:
reipas 150 g tummaa suklaata
koristeeksi esim. suklaarouhetta

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaa kinuskin päälle. Työskentele reippaasti, sillä suklaa jämähtää nopeasti. Koristele suklaarouheella. Anna levyn kovettua jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön noin vartti ennen paloiksi leikkaamista. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti