tiistai 24. toukokuuta 2016

Raparperi-kauratoskapiirakka

Voi tätä alkukesän ihanuutta! Tuomet tuoksuvat ja kaikkialla on heleän vihreää. Yksi alkukesän parhauksista on tietenkin raparperi, joka on parhaimmillaan juuri nyt.

Raparperi-toskapiirakka ei varsinaisesti ole mikään uusi oivallus, mutta toskan tekeminen kaurahiutaleista mantelilastujen sijaan on kiva idea. Piirakassa on pehmeä pohja ja kardemummainen kauratoska päällimmäisenä on mukavan rapsakkaa. Piirakka maistuu sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.






Raparperi-kauratoskapiirakka:
pohja:
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl kaurahiutaleita
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivonjauhetta
½ dl (50g) sulatettua voita
1 dl kermaviiliä tai jogurttia 

+ kaurahiutaleita vuoan leivitykseen

noin 5 dl raparperinpaloja

Sulata voi ja anna jäähtyä. Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 28 cm) ja ripottele kaurahiutaleita vuoan pohjalle. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kaurahiutaleet, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu voi ja jogurtti, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina piirakkavuokaan. Asettele raparperin palat tasaisesti pohjataikinan päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia. Valmista toska paistamisen aikana.


kauratoska:

100 g voita sulatettuna
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
2½ dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa

Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri, kardemumma ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi ja lisää vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi maito. Anna kiehahtaa hetki ja nosta pois liedeltä.


Lusikoi kauratoska puolikypsän piirakan päälle ja jatka paistamista reippaat 10 minuuttia, kunnes toska on kauniin kullanruskeaa.


Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.



lauantai 21. toukokuuta 2016

Kaura-banaanikeksit (rasvaton, sokeriton)

Minulla makeanhimo iskee usein työpäivän päätteeksi, päiväkahvilla olisi niin kiva syödä jotain sokerista. Oma suosikkini sokerin korvaajaksi on usein banaani. Varsinkin jo pehmeämmät, hieman ylikypsät banaanit sopivat kahvin kanssa yllättävän hyvin yhteen.

Myös näissä kaura-banaanikekseissä käytetään hyväksi banaanin makeutta. Ainesosia on vain muutama, joten nämä terveyskeksit pyöräyttää todella nopeasti myös arkena. Miinuksena on keksien harmaahko väri, joka johtuu uunissa tummuvasta banaanista. Jos on valmis hieman tinkimään kaloreista, voi ulkonäköä piristää ohuilla suklaaraidoilla. Itse kokeilin maitosuklaaraitoja, mutta tumma suklaa sopisi varmasti paremmin.



Kaura-banaanikeksit (noin 30kpl pieniä)
taikina:


Muussaa kaksi banaania kulhossa. Pieni saksilla yhteensä noin 1 dl rusinoita ja kuivattuja karpaloita. Lisää ne ja 2½ dl kaurahiutaleita banaanin sekaan. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi taikinasta nokareita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Tasoita nokareet keksien muotoon, sillä taikina ei leviä uunissa. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

Jäähdytä ja koristele halutessasi tummalla suklaalla.

torstai 12. toukokuuta 2016

Jokaisella on oikeus elää Vilniajoen rannalla

Kevättalvella huomasimme miehen kanssa, että pienin järjestelyin meidän on mahdollista saada toukokuun alkuun pari ylimääräistä vapaapäivää. Kevään etenemistä päätettiin lähteä tarkistamaan pitkän viikonlopun ajaksi Liettuaan ja siellä sen pääkaupunkiin Vilnaan.  


Monessa matkaoppaassa Liettuaa kutsutaan Euroopan kätketyksi jalokiveksi. Myös suomalaisille se on kaukaisin ja usein myös vierain Baltian maista. Vaikka lentomatka Helsingistä kestää vain noin tunnin, vain muutama tuttavani kertoo siellä käyneensä. Harmi, sillä Vilnan vanha kaupunki on lukuisine kirkkoineen ja punakattoisine taloineen todella kaunis. Ei ihme, että se on ollut UNESCO:n maailman perintökohdelistalla jo vuodesta 1994. 


Vilnassa ehdoton käyntikohde on taiteilijoiden suosima Užupiksen kaupunginosa, jolla on oma lippu, kansallispäivä (1.4.) ja perustuslaki. Perustuslaki on kirjattu usealla eri kielellä, myös suomeksi, kadunvarsitauluihin. Užupiksesta matkailija löytää lisää kapeita katuja, taidegallerioita, käsityöläisiä, rosoisia taloja ja niiden takapihoja. 




Suuria makuelämyksiä ei tällä reissulla koettu. Finnair tarjosi mustikkamehua, liettulaiset perunaa, possua ja kanaa. Ruoka oli rasvaista, eikä makumaailmakaan oikein sykähdyttänyt. Nälkää Vilnassa ei kuitenkaan tarvinnut nähdä, sillä kaupunki on täynnä kansainvälisiä ravintoloita ja pieniä, ihastuttavia kahviloita. Hintataso on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa.





Koska olimme tehneet edellisen matkamme Venäjälle, en voinut välttyä vertaamasta Pietaria ja Vilnaa toisiinsa. Kaupunkina Pietari on valtavan paljon isompi kuin puolen miljoonan asukkaan Vilna. Vanhan kaupungin kävelee läpi parissa päivässä, Pietariin ei riitä edes viikko. Vilna on puolestaan huomattavasti eurooppalaisempi kaupunki kuin Pietari. Kaikki palvelut toimivat, turistia palveltiin kohteliaasti, englannilla pärjäsi, eikä liikenteessäkään ollut vaaranpaikkoja tavallista enempää. Jos Pietari tuntuu liian eksoottiselle matkakohteelle, Vilna on hyvä vaihtoehto pitkän viikonlopun viettoon.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Suklaa-kinuskimuffinssit

Helppojen vappuleivonnaisten keksiminen on joskus työlästä. Munkki-ihminen en ole ollenkaan, rasvakattilan ääressä seisominen tuntuu vastenmieliselle enkä oikein tykkään niiden maustakaan. Kun sovittiin, että nonnan murut Tiitu ja Nuppu tulevat vapunaattona meille leikkimään, halusin tehdä sekä lapsille että aikuisille maistuvaa, värikästä ja iloista herkkua.

Niinpä kaivelin kaapin kätköistä suosikkimuffinssiohjeen ja yhdistin siihen uuden suosikkini kinuski-mascaponekuorrutuksen. Koristeet tein Nupun syntymäpäiväkakusta ylimääräiseksi jääneistä sokerimassoista. 

Metsämörrin luontopolun jälkeen muffinssit maistuivat ihanille!





Suklaamuffinssit (esim. 12 pientä + 6 isoa)
200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 3/4 dl maitoa
4 rkl sokeroimatonta kaakaojauhoa
noin 170 g suklaata rouheena

Voitele muffinssipellit valmiiksi, toki myös paperiset vuoat käyvät. Taikina on tuhtia, joten paperivuokia kannattaa laitaa kaksi päällekkäin. Rouhi suklaa suuhun sopiviksi paloiksi. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen ja vatkaa. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao. Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Lisää suklaarouhe ja sekoita tasaiseksi. Annostele taikina muffinssivuokiin. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, muffinssien koosta riippuen. Anna muffinssien jäähtyä kunnolla.

kuorrute:
1 prk (2 dl) kinuskikastiketta
1 rs (250 g) mascarponea
koristeeksi sokerimassaserpentiiniä ja vaahtokarkkeja

Vaahdota kylmä kinuskikastike ja mascarpone kulhossa. Valuta muffinssien päälle. 

Kauli sokerimassa levyksi, leikkaa siitä noin 5 mm:n paksuisia nauhoja. Kierrä nauhat esim. kynän ympärille, vedä kynä pois ja jätä kuivumaan hetkeksi.