perjantai 16. kesäkuuta 2017

Vaniljakiisseli-marjapiirakka

Onpas ollut mukavan kiireinen alkukesä. Olemme jo ehtineet käydä perhematkalla Ruotsissa, ihastella pikkutyttöjen kanssa kukkia, perhosia, ja elämää yleensä, sekä tietenkin käydä hirveen ihanassa uimakoulussa. Nonnastakin on ollut hirveen ihanaa osallistua hyvin järjestettyyn Pikku Joutsenen uimakouluun, jossa lapset leikkien avulla totutetaan veteen ja hups, sitten he osaavatkin jo uida. Voin vain suositella!

Uimakoulun lomassa on meneillään myös pakastimen tyhjennys. Puolukkaa on vielä reippaasti, muista marjoista löytyy enää muutamia hajapurkkeja. Eilen maisteltiin tätä vaniljakiisseli-marjapiirakkaa, oli hyvää jäätelön kanssa ja ilman. Piirakassa oli mustikoita, puolukoita ja muutama mansikka.






Vaniljakiisseli-marjapiirakka
pohjataikina:
150g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ tl kardemummaa
½ tl inkivääriä

Voitele piirakkavuoka. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna koko ajan vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Painele taikina jauhojen avulla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

marjatäyte:
reipas ½ litraa marjoja
2 rkl perunajauhoja
+ sokeria

Survo marjoja hieman kulhossa, sekoita joukkoon perunajauhot. Levitä marjat pohjan päälle vuokaan. Happamien marjojen päälle kannattaa ripotella sokeria. Päälle tuleva vaniljakiisseli ei ole kovinkaan makea. 

vaniljakiisselitäyte:
3/4 dl perunajauhoja
½ dl sokeria
4 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko
250g (1 prk) mascarponea
1 muna

Sekoita paksupohjaisessa kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää maito ja keltuainen. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi simenet sisältä kattilaan. Voit myös lisätä vaniljatangon puolikkaat keittämisen ajaksi. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja poista vaniljatangot. 

Vatkaa mascarpone ja kananmuna kulhossa. Lisää vaniljakiisseli mascarponen joukkoon. Levitä seos marjojen päälle vuokaan. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.


2 kommenttia:

  1. Ihanan pehmoisen näköistä. Pitää testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaniljakerros on niin paksu, että pehmoinen on erittäin kuvaava sana tälle piirakalle :).

      Poista